Oogmeting

De oogmeting
Een oogmeting begint met het inventariseren van de klachten. Kunt u in de verte niet meer goed zien of juist van dichtbij? Zijn er hoofdpijnklachten, ziet u dubbel, of vertekent het beeld? Heeft u pijn in of om het oog, of zijn de ogen snel vermoeid? Dit is zomaar een greep uit de vele klachten die kunnen optreden, als u niet een juiste bril (of lenzen) draagt.


Bril meenemen
Indien u al een bril heeft, worden de sterktegegevens hiervan doorgemeten. Het is dus belangrijk om uw bril mee te nemen. We kunnen dan een vergelijking maken tussen de oude sterkte en de waardes van de oogmeting. Tevens kunnen we inschatten in hoeverre u baat heeft bij nieuwe glazen.

De oogmeting
Na het verzamelen van verschillende gegevens begint de oogmeting. Hierbij kunt u steeds twee glazen met elkaar  vergelijken. U moet dan aangeven of het nieuwe glas beter, slechter of gelijkwaardig is. De oogmeting is dus een samenwerking tussen u en de oogmeetkundige. De oogmeetkundige zorgt ervoor dat u de keuzemogelijkheden verschillende keren heeft gehad, zodat de juiste beslissing en de juiste glassterkte wordt gevonden.

Oogarts
Een oogarts is een medicus. Een arts met als specialisatie het oog. De oogarts doet naast oogmetingen ook oogoperaties, diagnose en behandeling van oogziekten.

Orthoptist
Het werk van een orthoptist richt zich vooral op jonge kinderen. Omdat deze zeer lenige ogen hebben is speciale apparatuur en een andere handelwijze nodig. Bovendien worden kinderen die een bril nodig hebben ook gecontroleerd door de oogarts. Daarom vindt u een orthoptist vaak in een oogartsenpraktijk. Naast het oogmeten houdt een orthoptist zich ook bezig met scheefstaande ogen.

Opticien
Een opticien verricht oogmetingen en oogstandmetingen om er voor te zorgen dat de juiste brillenglazen in uw bril komen. Daarnaast heeft een opticien geleerd waar hij op moet letten in verband met afwijkende symptomen welke behandeling door een optometrist of oogarts noodzakelijk maken. Bovendien adviseert een opticien u bij de keuze van het soort brillenglazen het beste passen bij uw oogsterkte.

Optometrist
Een optometrist kan aanvullende oogmeetmethoden gebruiken en is verder opgeleid in medische verschijnselen in en om het oog. Optometristen kunnen werken bij opticiens, ziekenhuizen of oogheelkundige medische centra. Bij Miedema wordt de optometriepraktijk gedreven door Rob Dijkstra en Sven Heino.

Contactlensspecialist
Dit is een aparte tak binnen de optiek waar de nadruk ligt op het aanmeten van contactlenzen en de nazorg die voor lensdragers nodig is. Rob Dijkstra, Piet Luhoff en Sven Heino zijn contactlensspecialist.

Doorverwijzen
Zodra een oogmeetkundige een verschijnsel ontdekt dat niet bij een gezond oog hoort, verwijst hij u door naar een oogarts of uw huisarts. Bij spoedeisende kwesties neemt de oogmeetkundige direct contact op met de oogarts.

Samengevat
Oogarts voor zieke ogen.

Orthoptist voor jonge kinderen.
Opticien of optometrist voor oogmeting.
Optometrist of contactlensspecialist voor lenzen.

Haastwerk
Zoals u begrijpt is een goede oogmeting niet binnen enkele minuten gedaan. Het is belangrijk dat u en de opticien rustig de tijd nemen om de juiste glassterkte te bepalen. Over het algemeen duurt een oogmeting tussen de 40 en 50 minuten.

Oogcomputer
Een oogcomputer is een handig instrument om de oogmeting te bespoedigen. Het bepaalt ruwweg de oogsterkte, zodat de opticien die de oogmeting bij u verricht al een startwaarde heeft. Het is echter onvoldoende betrouwbaar om te dienen als vervanging van het échte oogmeetproces.

Afspraak maken
Oogmetingen zijn altijd op afspraak. Via onderstaande knop kunt u in onze agenda een datum en tijd reserveren.
Reserveer nu
U kunt ons hiervoor ook bellen op nummer 058-2124866.


Miedema Oogzorg
Bij Miedema geloven wij in kwaliteit en oogzorg. Want het gaat tenslotte om uw ogen. U krijgt bij ons een ongehaaste oogmeting door een vakbekwame, gediplomeerde opticiën of optometrist, een zinnig briladvies door een van onze speciaal daarvoor opgeleide brilmodeadviseurs en deskundige begeleiding bij het uitzoeken van de juiste soort brillenglazen. Het is tenslotte voor u geen, maar voor ons wél dagelijks werk.

foropter
Met de foropter kan men snel en efficiënt verschillende glazen voor de ogen verwisselen tijdens een oogmeting.

Medmont Visual Field Analyser
De Visual Field Analyser test het gezichtsveld en vergelijkt de resultaten met bekende afwijkingen

De Cornea Topograaf
De Cornea Topograaf meet nauwkeurig de curve van het hoornvlies tot op 16.000 verschillende posities en berekend hiermee de meest optimale contactlens.


De spleetlamp
De spleetlamp is een microscoop speciaal voor het onderzoeken van het oog.


image480
Bij Miedema staat de spleetlamp aange- sloten op een videocamera zodat foto's gemaakt kunnen worden om later te kunnen vergelijke met nieuwe foto's.

 

topcon_fundus_camera

Met de funduscamera wordt een foto ge- maakt van het netvlies om afwijkingen vroeg- tijdig te ontdekken.


easyscan

Met de Confocal Scanning Laser Opthalmoscope kan een haarscherpe afbeelding van het netvlies worden gemaakt zelfs bij staar. Tevens worden de diepere lagen van het netvlies gescant.

 

keeler_nct

Met de Non Contact Tonometer kan de oogdruk snel en pijnloos  gemeten worden.

  • cazal
  • dutz
  • Rodenstock
  • Roman-Rothschild
  • Xavier Garcia
  • Porsche DesignLogo
  • outspoken black copy 1024x367

Volg ons op Facebook 

We zijn sociale mensen. Volg ons en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates,
nieuwe brillen en speciale aanbiedingen.

Contactinformatie

Openingstijden

  • Maandag gesloten
  • Dinsdag t/m vrijdag 9:30-18:00
  • Zaterdag 9:30-17:00