Bijziendheid remmen

Kinderen groeien en kinderogen groeien ook. Als de groei van de ogen netjes in de pas loopt dan is er niks aan de hand. Als de ogen groter (dieper) groeien dan de bedoeling is, ontstaat bijziendheid. Een bril is nodig om veraf scherp te zien.
De groei van het kinderoog kan afgeremd worden. Het doel is om de mate van bijziendheid beperkt te houden.

Waarom de groei remmmen

Als je bijziendheid gering is, zijn veel dingen een stuk makkelijker, want je 'kunt je redden' zonder bril, je bril is goedkoper, je glazen zijn minder dik en zwaar, enzovoorts. Bovendien komen er bij hogere graden van bijziendheid flink meer oogziekten voor, zoals glaucoom en netvliesafwijkingen. Het beperken van de bijziendheid heeft dus zowel medische als praktische voordelen.

Twee manieren

Er zijn twee manieren om de toename van bijziendheid te vertragen.

De eerste methode vindt plaats met behulp van oogdruppels. De nadelen van deze oogdruppels zijn onder anderen het beperkte nabij-zicht dat het oplevert, en de gevoeligheid voor (zon)licht. Ook wordt een toename van bijziendheid waargenomen na het stoppen met de therapie (een soort inhaalslag).

De tweede methode vindt plaats met behulp van speciale brilleglazen of contactlenzen. Dit zorgt voor een scherp beeld op het centrale netvlies (de gele vlek) maar een iets onscherp beeld vóór het netvliesgebied naast de gele vlek. Onderzoek heeft uitgewezen dat hierdoor het netvlies minder gestimuleerd wordt om naar achteren te groeien. Het oog wordt dus minder groot / diep. Het gevolg is minder bijziendheid.

Er zijn twee contactlenstypen die dit effect hebben. Speciale zachte 'central distant' lenzen of vormstabiele 'orthokeratologie' lenzen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de zachte lensvariant ongeveer 35% groeireductie geeft, en de vormstabiele variant ongeveer 50% groeireductie. De vormstabiele lenzen worden meestal in een nachtlens-systeem gebruikt. Dit betekent dat het kind 's nachts de lenzen in doet, en na het ontwaken weer uit. Het kind ziet meestal scherp overdag, en kan zonder bril of lenzen zijn gang gaan.

Veiligheid van contactlenzen

Alles staat of valt met goede hygiëne. Het schoonhouden van de lenzen, handen wassen, goede contactlensvloeistoffen en controle door de ouders en de contactlensspecialist zijn van groot belang. Vanaf ongeveer het achtste levensjaar zijn ogen geschikt voor zachte contactlenzen, vanaf het twaalfde jaar voor nachtlenzen.

Wanneer beginnen

De ideale tijd om met bijziendheidreductie te beginnen is zo vroeg mogelijk na het beginnen van een bijziendheid. 

Overigens..
Er is ook duidelijk bewijs voor het beperken van bijziendheid op een natuurlijke manier.. Buitenspelen blijkt een gunstige invloed te hebben op het afremmen van bijziendheid.

  • cazal
  • dutz
  • Rodenstock
  • Roman-Rothschild
  • Xavier Garcia
  • Porsche DesignLogo
  • outspoken black copy 1024x367

Volg ons op Facebook 

We zijn sociale mensen. Volg ons en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates,
nieuwe brillen en speciale aanbiedingen.

Contactinformatie

Openingstijden

  • Maandag gesloten
  • Dinsdag t/m vrijdag 9:30-18:00
  • Zaterdag 9:30-17:00