Bijziendheid remmen

Kinderen groeien en kinderogen groeien ook. Als de groei van de ogen netjes in de pas loopt dan is er niks aan de hand. Als de ogen groter groeien dan de bedoeling is, ontstaat bijziendheid. Een bril is nodig om veraf scherp te zien.
De groei van het kinderoog kan afgeremd worden. Het doel is om de mate van bijziendheid beperkt te houden.

Waarom de groei remmmen

Als je bijziendheid gering is, zijn veel dingen veel makkelijker, want je 'kunt je redden' zonder bril, je bril is goedkoper, je glazen zijn minder dik en zwaar, enzovoorts. Bovendien komen er bij hogere graden van bijziendheid ook meer oogziekten voor, zoals glaucoom en netvliesafwijkingen. Het beperken van de bijziendheid heeft dus veel voordelen.

Twee manieren

Er zijn twee manieren om de toename van bijziendheid te vertragen.

De eerste methode vind plaats met behulp van oogdruppels en / of medicijnen (tabletten). De nadelen van deze oogdruppels zijn onder anderen het beperkte nabij-zicht dat het oplevert, en de gevoeligheid voor (zon)licht. Ook wordt een toename van bijziendheid waargenomen na het stoppen met de therapie (een soort inhaalslag).

De tweede methode vind plaats met behulp van speciale contactlenzen. Deze contactlenzen zorgen voor een scherp beeld op het centrale netvlies (de gele vlek) maar een iets onscherp beeld vóór het netvliesgebied naast de gele vlek. Onderzoek heeft uitgewezen dat hierdoor het netvlies minder gestimuleerd wordt om naar achteren te groeien. Het oog wordt dus minder groot / diep. Het gevolg is minder bijziendheid.

Er zijn twee contactlenstypen die dit effect hebben. Speciale zachte 'central near' lenzen of vormstabiele 'orthokeratologie' lenzen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de zachte lensvariant ongeveer 35% groeireductie geeft, en de vormstabiele variant ongeveer 50% groeireductie. De vormstabiele lenzen worden mestal in een nachtlens-systeem gebruikt. Dit betekend dat het kind 's nachts de lenzen in doet, en na het ontwaken weer uit. Het kind ziet meestal scherp overdag, en kan zonder bril of lenzen zijn gang gaan.

Veiligheid

Alles valt of staat met de hygiëne. Het schoonhouden van de lenzen, handen wassen, goede contactlensvloeistoffen en goede controle door de ouders en de contactlensspecialist zijn van groot belang. Vanaf ongeveer zes jaar kan veilig lenzen worden gedragen.

Wanneer beginnen

De ideale tijd om met bijziendheidreductie te beginnen is zo vroeg mogelijk na het beginnen van een bijziendheid. Vanaf zes jaar kan veilig worden begonnen met lensdragen.
  • cazal
  • dutz
  • Rodenstock
  • Roman-Rothschild
  • Xavier Garcia
  • Porsche DesignLogo
  • outspoken black copy 1024x367

Volg ons op Facebook 

We zijn sociale mensen. Volg ons en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates,
nieuwe brillen en speciale aanbiedingen.

Contactinformatie

Openingstijden

  • Maandag gesloten
  • Dinsdag t/m vrijdag 9:30-18:00
  • Zaterdag 9:30-17:00