Nieuw werk, nieuwe hoofdpijn

Op een dinsdag komt Chris binnenlopen.

Jonge vent, net klaar met het theoretische deel van zijn opleiding en enthousiast begonnen aan zijn stage.
Zijn stage in een hotel begint met het lezen, controleren en invoeren van gegevens in excel bestanden. De hele dag op twee schermen geconcentreerd.
In de loop van de dag gaan zijn ogen irriteren en krijgt hij een drukkend gevoel in zijn hoofd.
Op advies van zijn vader, die klant bij ons is, komt hij voor een oogmeting.

Op het eerste gezicht mankeert er niks aan zijn ogen. Bij diepgravender onderzoek ontdekken we een kleine scheelstand van de ogen in de verte, en een kleine scheelstand voor dichtbij, zeg maar op computerscherm afstand. Met speciale oogdruppels schakelen we, tijdelijk, het accommodatie vermogen van zijn ogen uit. Nadat hierna alles extra gemeten en gecontroleerd is blijft er één conclusie overeind. Een kleine hypermetropie met convergentie-exces.

Dit klinkt ingewikkeld maar in feite is het heel makkelijk uit te leggen:
Als je leest dan richten je ogen naar binnen, het convergeren. Om het leeswerk dichtbij scherp te zien moet je oog 'scherpstellen', het accommoderen. In onze hersenen zijn deze twee functies aan elkaar vastgeknoopt. Als je accommodeert, dan convergeer je automatisch.
Bij Chris wordt teveel geconvergeerd. Als hij gaat accommoderen dan convergeren zijn ogen te veel, zijn ogen draaien teveel naar binnen. In de hersenen wordt geconstateerd dat er teveel automatische-convergentie plaatsvindt en door aan de oogspieren te trekken wordt dit gecorrigeerd. Al deze inspanning levert vermoeidheid op en vermoeidheid van oogspieren kan heel goed hoofdpijn veroorzaken.

De oplossing is simpel:
Chris koopt een leesbril, eentje waarmee hij minder accommodeert en dus minder convergeert.

Na een week brildragen krijgen we een mailtje. De hele week geen hoofdpijn meer en, moet hij bekennen, hij heeft heel wat foutjes uit zijn eerdere excel bestanden gehaald. Hij heeft nu zelfs energie over om 's avonds nog wat te computeren als hij thuis is.

 

 

Deel dit artikel
FaceBook  Twitter  
  • cazal
  • dutz
  • Rodenstock
  • Roman-Rothschild
  • Xavier Garcia
  • Porsche DesignLogo
  • outspoken black copy 1024x367

Volg ons op Facebook 

We zijn sociale mensen. Volg ons en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates,
nieuwe brillen en speciale aanbiedingen.

Contactinformatie

Openingstijden

  • Maandag gesloten
  • Dinsdag t/m vrijdag 9:30-18:00
  • Zaterdag 9:30-17:00