Even een glaasje halen
Een meneer die al vele jaren klant van ons is, bezocht ons voor oogmeting. Het lezen werd minder, maar dat mocht ook wel want de leesbril (montuur) ging al 12 jaar mee, en de glazen waren tussentijds eens vervangen, en nu al 6 jaar oud.Tijdens het oogmeten ontdekte ik dat, ondanks de goede gezichtsscherpte, er een redelijke hoeveelheid staar aan het linker oog was ontstaan.
Staar is niet een ernstige aandoening, het komt bij de meeste vijftig-plussers in een bepaalde mate voor.
Tegenwoordig kan iemand met staar uitstekend geopereerd worden, en dan is het beeld weer helder. Staaroperaties zijn bijna dagelijks werk voor de meeste oogartsen. De aandoening is lastig omdat het beeld grijzer en bruiner en minder scherp wordt. De gezichtsscherpte daalt en op een gegeven moment wordt lezen, autorijden en tv kijken minder prettig. Na de staaroperatie is de wereld om je heen weer scherp, helder en 'schoon'.
Er zijn verschillende soorten staar, en met name de kern-staar karakteriseerd zich door een verandering van oogsterkte. Het brilleglas moet negatiever. Dus, bijvoorbeeld iemand met -2 wordt -3, iemand met +2 wordt +1.
De klant de nu met zijn leesprobleem kwam moest voor één oog een minder sterk glas, terwijl zijn andere glas juist sterker moest. Ik vertelde hem dat hij rekening moest houden met het feit dat, door de staar, de sterkte in de komende maanden nog wel eens kon veranderen. En dat, gezien het feit dat zijn gezichtsscherpte verder goed was en hij geen andere klachten had, het wellicht te vroeg was voor een staaroperatie.
De klant besloot toch nieuwe glazen in de leesbril te laten zetten, en 'aan te zien' hoe lang dezen zouden voldoen.
Dit soort staar klachten zijn soms best lastig in te schatten. Veel mensen scoren goed met de gezichtsschertpe, vertonen een milde vorm van staar die doorgaans nog vele jaren nodig heeft om in het 'operatie-stadium' te komen, maar soms neemt de ontwikkeling van staar een spurt, en moet je geopereerd worden.
Na een staaroperatie heb je vrijwel altijd een andere oogsterkte. Als je dan nog niet zo lang nieuwe glazen of een nieuwe bril hebt, dan is het soms zuur om weer in de buidel te moeten tasten. Tenslotte kan niemand er iets aan doen, de klant niet, de opticien niet, de oogarts niet. Het zou mooi zijn als de zorgverzekeringen in dit soort gevallen een uitzondering maken en de kosten van vervanging van glazen na een staaroperatie vergoeden.