De leesbril of presbyopie

Op een gegeven moment merk je dat je dichtbij niet meer zo goed kunt zien. Nu kun je verziend zijn, maar als je dat niet bent, of als je een bril draagt voor je verziendheid, dan is het een vreemde constatering dat je steeds meer licht en afstand nodig hebt om iets te kunnen lezen. Bijna iedereen komt met dit probleem in aanraking tussen zijn veertigste en vijftigste levensjaar.  

Het heet presbyopie of ouderdomsverziendheid, maar dat laatste is een onvriendelijke naam. Het ontstaat doordat in de loop van je leven, de ooglens steeds minder flexibel wordt. Door veroudering van de lensvezels en continue aanmaak van lensvezels in het hermetisch gesloten lenskapsel, wordt de lens stugger. Normaal wil de lens boller zijn, en wordt hij door vezels strak getrokken waardoor hij minder bol is. Een kringspier waaraan de vezels zijn bevestigd rondom de lens, kan door samenknijpen de lens 'toestaan' om een bollere vorm aan te nemen. Dit heet accommoderen en wordt gebruikt om dingen die dichtbij zijn scherp op het netvlies af te beelden.  

Als de lens jong en zeer flexibel is dan zal het de kringspier weinig moeite kosten om een bepaalde hoeveelheid accommodatie te veroorzaken. Hoe ouder iemand wordt deste minder graag wordt de lens bol, en deste minder accommodatievermogen blijft er over. Op een gegeven moment is er te weinig vermogen over om langdurig comfortabel te kunnen lezen op 40 tot 50 centimeter. Door veel licht te gebruiken vernauwt de pupil en levert de vergrote scherpte-diepte werking hiervan nog enig soelaas, maar al snel is ook dit onvoldoende. Onherroepelijk is een extra hulpje nodig. Er zijn een paar mogelijkheden.  

Een leesbril of kant en klare leesbril
Een leesbril of 'halve bril' is de meest gekozen oplossing. Deze kun je al voor een paar euro kopen bij diverse warenhuizen. Er zijn een paar nadelen verbonden aan deze brillen. In de eerste plaats worden meestal geen optisch zuivere brillenglazen gebruikt, waardoor de glazen het beeld meer vertekenen. Bovendien moet, om de oogstand 'neutraal' te houden, de afstand tussen de pupillen van uw ogen gerespecteerd worden.

Een opticiën meet deze op en zorgt er voor dat brillenglazen op dezelfde (of bij een leesbril een aantal millimeters kleinere) afstand worden ingeslepen. Een kant en klaar product houdt hier geen rekening mee zodat de oogstand niet neutraal blijft. Dit kan irritaties, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken. En twee ogen zijn vaak niet gelijk. Meestal zit er een (soms gering) sterkteverschil tussen beide ogen, die niet verwerkt wordt in een kant en klare bril. Deze heeft in beide glazen altijd dezelfde sterkte. Hierdoor ziet het ene oog net iets scherper dan het andere, en ook dit is vermoeiend. Bovendien moet je, vóórdat je een bril koopt, een deskundige oogmeting laten verrichten. Het kan wel zijn dat er geen presbyopie maar iets anders, mogelijk ernstigers, aan de hand is.

Een opticien of optometrist verwijst u dan direct door naar uw huisarts of oogarts. Ook het belang van het meten van de oogdruk neemt toe naarmate men ouder wordt. De meeste opticiens of optometristen bezitten een Non-Contact-Tonometer en meten bij iedereen boven de veertig tijdens de oogmeting de oogdruk.   Een 'custom made' bril bij een opticiën is duurder. U krijgt een beter product, een beter brilmontuur en optisch zuivere brillenglazen die op de juiste pupilafstand zijn gemonteerd. Bovendien heeft U de zekerheid van een deskundige oogmeting zodat u de voor u best mogelijke sterkte in uw bril heeft.

Miedema biedt een assortiment leesbrilmonturen compleet met optisch zuivere kunststof brillenglazen, ontspiegeld en gehard,  inclusief deskundige oogmeting, vanaf €189,=

Contactlenzen om te lezen en veraf te zien.

Hiermee wordt steeds meer mogelijk. Het is natuurlijk ideaal, je doet ‘s morgens lenzen in en je kunt de gehele dag alles goed zien, zowel veraf als dichtbij.  

Met multifocale contactlenzen boeken we hele goede resultaten. Er zijn de laatste tijd ook veel meer mogelijkheden. Zo kunnen onze leveranciers steeds nauwkeuriger passende lenzen in vrijwel elke combinatie van materiaal, sterkte, dikte, grootte en kromming(en) fabriceren.

De contactlensspecialisten van Miedema passen de contactlenzen zo exact mogelijk aan, bijgestaan door speciale apparatuur en computersoftware. Het resultaat is een lens die past als een handschoen. Met zo’n multifocale lens kunt u zowel lezen als in de verte kijken, dus zonder bril !

(Half)harde lenzen kosten € 390,= per set, en gaan twee tot vier jaar mee. 

Zachte lenzen zijn comfortabeler en makkelijker om aan te wennen. Er zijn een aantal mogelijkheden zoals lenzen die een maand meegaan, lenzen die drie maanden meegaan, lenzen met cilinders én een leesdeel, enzovoorts. De veelheid aan mogelijkheden geeft al aan dat een prijs geven moeilijk is, maar de meest gekozen optie op dit moment, de maandlenzen, kost per halfjaarset € 145,=.    

Een combinatie bril voor veraf en dichtbij
Dit is vooral van toepassing op mensen die een bril nodig hebben voor veraf en die nu een leesbril nodig hebben. Maar ook mensen die eigenlijk geen vertebril nodig hebben maar niet steeds een leesbril op en af willen zetten zijn gebaat bij een combinatiebril. Aan een combinatiebril moet de eerste dagen wel flink gewend worden. Er zijn drie typen combinatiebrillen. 


Bifocaal glazen
Bestaan uit een basisglas voor veraf en een klein 'halve maan' gedeelte voor het lezen. Dit glas wordt in een brilmontuur gemonteerd met het leesgedeelte net onder ooghoogte. De brildrager kijkt dus over het leesdeel in de verte, en richt zijn blik naar beneden door het leesdeel, om te lezen (of handwerken, enz.). Een nadeel is het duidelijk zichtbare 'lelijke' halvemaan deeltje in het glas. Als brildrager kunt U hier tegenaan kijken. Bovendien ziet U meestal tot maximaal 40-50 centimeter scherp door dit leesdeel en pas weer vanaf 1-1½ meter (tot in de verte) scherp door het veraf glas. De tussenliggende afstand blijft wazig.  

Trifocaal glazen
Dit glas lost het probleem van de tussenafstand op, omdat het een derde 'tussenafstand' deel heeft. Dit zit tussen het leesgedeelte en het veraf gedeelte in. Een nadeel is dat het lijntje van het halve maantje nu een stuk hoger zit, zodat u er nog sneller tegenaan kijkt. Het is nog iets opvallender en minder fraai. 

Multifocale glazen
De meest gekozen optie is het multifocale (Varision ™) brillenglas. De overgang van verte gedeelte in tussengedeelte en leesgedeelte is vloeiend en zonder hinderlijke lijntjes. Alle afstanden tussen veraf en 40 centimeter kunnen scherp gezien worden en het is esthetisch de fraaiste oplossing.

  • cazal
  • dutz
  • Rodenstock
  • Roman-Rothschild
  • Xavier Garcia
  • Porsche DesignLogo
  • outspoken black copy 1024x367

Volg ons op Facebook 

We zijn sociale mensen. Volg ons en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates,
nieuwe brillen en speciale aanbiedingen.

Contactinformatie

Openingstijden

  • Maandag gesloten
  • Dinsdag t/m vrijdag 9:30-18:00
  • Zaterdag 9:30-17:00