Kinderbrillen

Anders dan volwassenen, geven kinderen niet aan dat zij niet scherp zien. Kleine afwijkingen geven nauwelijks problemen bij het spelen en zij weten niet dat zij minder zien dan hun vriendjes. Het niet tijdig ontdekken van oogafwijkingen kan echter vervelende gevolgen hebben. Zo kan de ontwikkeling van het oog afgeremt worden. Een kind heeft dan de neiging om onbewust het andere oog te gebruiken. Dat leidt al snel tot een 'lui' oog, een afwijking waar uw kind op latere leeftijd veel last van kan hebben. Daarom ook is er een speciaal oogmeting-systeem ontwikkeld voor kinderen. Oogmeting bij kinderen tot 10 jaar gebeurt altijd door een speciaal daarvoor opgeleide orthoptiste. Een orthoptiste werkt gewoonlijk bij een oogarts. 

Een van de meest voorkomende afwijkingen bij kinderen is verziendheid. Uw kind heeft dan last bij het zien van dingen die dichtbij zijn. U zult dat niet snel merken, omdat het kind dit onbewust zelf corrigeert. Maar dat kost zoveel inspanning, dat klachten als hoofdpijn, lusteloosheid en moeite met concentratie kunnen ontstaan. Tevens kan het kind gaan loensen, oftewel de ogen worden naar elkaar toe getrokken (scheel zien).  

Een tweede probleem is het kijken in de verte, bijziendheid. Deze afwijking wordt vaak ontdekt zodra de kinderen naar school gaan en zij niet goed kunnen lezen wat er op het bord staat. Natuurlijk kan het kind voor in de klas worden geplaatst. Maar het gevaar van bijziendheid blijft, denk alleen maar eens aan het verkeer en de ontwikkeling van de ogen.  

Oogmeten van kinderen
Kinderen tot tien jaar worden altijd door een orthoptiste of oogarts gemeten. Op die jonge leeftijd hebben de ogen sterk de neiging om tijdens de oogmeting te gaan accomoderen. Deze reactie veroorzaakt meetfouten tijdens een normale oogmeting. De spier die voor accomodatie verantwoordelijk is wordt bij een oogarts of orthoptist tijdelijk met een oogdruppeltje uitgeschakeld. Daarna begint de oogmeting, die volstrekt pijnloos en ongevaarlijk is. Soms voelt een kind wel enige prikkeling van de oogdruppel, maar dit duurt maar enkele seconden.

Wanneer u ook maar denkt dat uw kind niet optimaal ziet, is het goed om dit even te laten onderzoeken. Bij Miedema oogzorg controleren we de gezichtsscherpte per oog, kijken naar de oogstand en proberen een beeld te krijgen van de eventuele oogsterkte. Indien er een sterkteafwijking wordt vermoed dan stuurt de opticiën u en uw kind uiteraard door naar de orthoptist(e). 

  • cazal
  • dutz
  • Rodenstock
  • Roman-Rothschild
  • Xavier Garcia
  • Porsche DesignLogo
  • outspoken black copy 1024x367

Volg ons op Facebook 

We zijn sociale mensen. Volg ons en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates,
nieuwe brillen en speciale aanbiedingen.

Contactinformatie

Openingstijden

  • Maandag gesloten
  • Dinsdag t/m vrijdag 9:30-18:00
  • Zaterdag 9:30-17:00